[O1] Na mrozie wycieraczki działają ciężko lub wcale +sprysk

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oct2.0d140
    Classic
    • 2010
    • 17

Znasz lepszego cwaniaka z okolicy?
    janek
  • pepiczek
    Ambiente
    • 2009
    • 146

Witam

Kolejny problem z wozem... jak jest bardzo zimno to wycieraczki drgną i przesuną się 5cm w górę i koniec... jak w momencie zatrzymania się im pomoże ciągnąc ramie zgodnie z kierunkiem pracy po szybie to idzą, silnik jakby cały czas pracował w momencie zatrzymania, jak mu pomagam to idzie dalej z moja pomocą. Tak samo dojeżdża wycieraczka do końca i wraca, trzeba jej pomóc. Tak kilka razy rozruszamy mechanizm i już działa dobrze. Jak jest cieplej to działa dobrze cały czas, szybko i wraca na swoje miejsce, nic nie hałasuje.

Co może spowalniać a wręcz blokować wycieraczki na mrozie? Lodu w około osi obrotu (tej widocznej z podszybia) nie ma oczywiście!

Za chwilę będę wymieniał podszybie na nowe i przy okazji można popatrzeć na mechanizm wycieraczek.

Tam musi być jakieś sprzęgło jeśli silnik pracuje przez zadany okres czasu a wycieraczki się zatrzymują i bez pomocy nie pójdą dalej. Może na jakiejś osi kręci się koło zębate (np na wałku jest nasadzone koło zębate ale wyrobiło się połączenie tych dwóch elementów i działa to jak sprzęgło takie). Nie wiem...

---------------

Czy wymontowanie głowic spryskiwaczy jest łatwe? Czyli to co wystaje z podszybia, mam nowe podszybie ale widać że spryskiwacze to osobny element jakoś tam zamocowany. Dzięki.
    +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Na mrozie wycieraczki działają ciężko lub wcale +sprysk

Zamieszczone przez pepiczek

Za chwilę będę wymieniał podszybie na nowe i przy okazji można popatrzeć na mechanizm wycieraczek.

.
      tu masz odpowiedz - zapieka Ci sie mechanizm. Wpisz w szukajke to wyskoczy Ci kilka informacji

[ Dodano: Pon 08 Lut, 10 17:59 ]
      Odnośnie sprysków mozesz miec kamień w koncówkach. Weź szpileczke i lekko zaatakuj "dziureczki" -
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Piratka
        L&K
        • 2009
        • 1016

co do tematu to my mamy problem ze ściąganiem wycieraczek, tak jakby za słabo przylegały do szyby, czy ktoś ma podobne problemy ?

lub takowe miał?

PS. wycieraczki nic tu do tego nie mają wymieniane trzeci raz i nadal bez zmian
        :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• Przemek345
          Rider
          • 2008
          • 314

Dokładnie miałem to samo ostatnio, najlepiej rozebrać i nasmarować trzpienie w wycieraczkach (trochę roboty z tym jest) i unikaj zamienników z allegro za ~30zł ja kupiłem i skończyło się na czyszczeniu ...
          Octa

Komentarz

• pepiczek
            Ambiente
            • 2009
            • 146

Ok dzieki panowie, przeszukalem forum i znalazlem fotorelacje jak to zrobic. A wiecie co jest za oknem, qrfa zimno, wieje i pada. Garazu nie mam... super...

Tam musi dostawac sie woda i zamarza albo brud+skurcz metalu przez zimno dociskaja tak mocno ze juz silnik nie moze ruszyc. A niech ich szlag no.
            +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• Damianjg
              Rider
              • 2008
              • 621

Zamieszczone przez Piratka
              co do tematu to my mamy problem ze ściąganiem wycieraczek, tak jakby za słabo przylegały do szyby, czy ktoś ma podobne problemy ?

lub takowe miał?
              Sprężyna ramienia sie rozciągnęła. Możesz kupić nowe ramie lub skrócić sprężynę, wtedy będzie bardziej naciągnięta.

Komentarz

• EŁ
                L&K
                • 2004
                • 1168
                • Octavia III (5E3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez Piratka

lub takowe miał?

a nie należysz do tych "profesorów" co to jak tylko lekko przymrozi to zawsze odginają ramioma z wycieraczkami od szyby? :lol: :lol:

czasami sie zastanawiam co dla tych ludzi lepiej zrobic ...kupic po sezonie nowe pióra ( od biedy nawet w markecie za psi grosz) czy tez kupoac potem nowe ramiona w ASO :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 12 Lut, 10 17:54 ]
                Zamieszczone przez pepiczek
                Ok dzieki panowie, przeszukalem forum i znalazlem fotorelacje jak to zrobic. A wiecie co jest za oknem, qrfa zimno, wieje i pada. Garazu nie mam... super...

Tam musi dostawac sie woda i zamarza albo brud+skurcz metalu przez zimno dociskaja tak mocno ze juz silnik nie moze ruszyc. A niech ich szlag no.
                żaden skurcz metalu porostu jest tam syf i tyle...mi sie tak zrobiło w lipcu wiec bez mrozu...rozebrac wyczyscic przesmarowac starczy na 2 latka 8)

Komentarz

• MarcinP13
                  Classic
                  • 2010
                  • 16

Potwierdzam, miałem to samo w wakacje, do mechanizmu wycieraczek wlewa się woda, najczęściej z powodu pękniętego oringu. Trzeba wyjąć mechanizm z podszybia, wyjąć przpień prowadzący z tulei , wyczyścić, usunąć rdzę, przesmarować i złożyć. Trzpienie prowadzące powinny obracać się w ręce. Potem zmontować wszystko do kupy i naprzód.

Komentarz

Pracuję...